CO SOUKROMÉ ONLINE LEKCE PŘINÁŠÍ

 



S tak velkým množstvím online, zcela zdarma dostupného materiálu občas váháme, zda nám pro zvládnutí výzvy v podobě cizího jazyka nestačí. Níže naleznete výpis výhod, díky kterým je soukromá výuka/doučování nenahraditelná/-é:

- Organizace a šetření času.

Lektor/doučovatel se zabývá Vašimi cíli a organizuje čas, který máte k dispozici, tak, aby se nestalo, že se budete blížit termínu s velkou částí před sebou. 

Náplní jeho práce je neustále Vás motivovat, jak jen je to s ohledem na Váš věk a otevřenost možné. Připravuje pro Vás aktivity a úkoly s tím, že neustále vyvažuje čtyři základní pilíře- mluvení, poslech, psaní a čtení. Kombinací a prolínáním těchto elementů se neustále zvyšuje Vaše jazyková úroveň. 

Prvotní výhodou online lekcí je ušetření času i financí za dojíždění. Z tohoto důvodu se lze na zrušení lekce s možnou náhradou domluvit i během daného dne. 

- Přizpůsobení se Vašemu tempu.

Jistě jste již zažili pocit, že se ve skupině nudíte, anebo byste naopak potřebovali více opakovat. To proto, že každý student má zcela jiné dispozice a vlohy. Lektor Vaše silné i slabé stránky brzy vydedukuje z Vašeho mluveného a písemného projevu, proto je nutné především ze začátku umožnit mu Vás jazykově lépe poznat. Čím více indicií od Vás obdrží, tím rychleji bude schopen Vám skutečně pomoct.

- Oprava chyb.

Není nic důležitějšího než tzv. okamžitý feedback, především v období, kdy se v jazyku upevňujete. Riziko, že se sice naučíte, ale chybně, s sebou nese nutnost složitého a zbytečného přeučování. Lektor Vaše chyby opravuje ve chvíli, kdy je zachytí, a opravené zapisuje na tabuli, odkud je nejlepší si je přepsat do sešitu/na papír a opakovat si je. 

Aby student neztrácel kontakt s jazykem v mezidobí mezi jednotlivými hodinami, lektor zadává krátké úkoly na procvičení a před hodinou je opravuje, během ní může znovu vysvětlit látku.

- Spontánní otázky a nejasnosti.

Kolikrát se Vám stalo, že jste četli článek či jste se dívali na film v cizím jazyce a měli jste rychle spoustu otázek? Lektor nezná odpověď na vše, ale je tu od toho, aby Vám pomohl najít řešení. Často se student zablokuje na zdánlivé maličkosti, ale je pro něj nemožné dále pokračovat. Proto Vám lektor nabízí jiný úhel pohledu na věc, radu či doporučení. Otázky jsou vždy vítané, a jsou-li obtížné, nechává si lektor na jejich lepší zodpovězení čas do další lekce.

- Odhadnutí jazykových možností studenta.

Ač je přání studenta základní stavebním kamenem výuky, lektor je zde od toho, aby je nasměroval na základě své zkušenosti. Vždy je dobré držet se alespoň orientačně jazykových úrovní a příliš nepřeceňovat své síly, pokud jde o tendenci k rychlokurzu. Na výsledcích je velmi znát nedostatečně procvičená gramatika nebo nejistota v tvoření věty. Jednotlivé kroky, kterými lektor sám prošel, nelze přeskakovat, chceme-li jazyk skutečně ovládnout.

- Ochrana soukromí a etický kodex.

Soukromý online lektor na rozdíl od poskytovatelů jiných typů výuky k ničemu nepotřebuje Vaše osobní údaje (jméno, věk, bydliště, telefon,..). V rámci konverzace se na tyto otázky dostane, avšak není problém si odpovědi zcela vymýšlet, stejně jako na témata oblíbených věcí, aktivit, rodiny, vztahů apod. Nejenže to nepozná, ale ani není cílem získávat jakékoli pro danou osobu citlivé informace. 

V případě, že se rozhodnete odpovídat pravdivě, buďte si jisti diskrétností (jedná se o výuku "jeden na jednoho", není proto třeba bát se projevit názor, být upřímný; pokud lektor názoru oponuje, nesnaží se Vám vnutit svůj, ale v rámci konverzace Vás podněcuje k obhajobě vlastních myšlenek- tato schopnost spadá do vysoké jazykové kompetence a je nutné ji procvičovat). 

Lektor Vámi podané informace nepředává dál ani je nijak nezneužije. 

Zároveň se od studenta očekává férové jednání (včasný vstup do online prostoru - lektor čeká do 5ti minut od začátku lekce; rušení lekcí, na které se nemůže dostavit; včasné placení dle úmluvy; oznámení, že končí, alespoň 14 dní dopředu v případě zaběhnuté dlouhodobé spolupráce). 

Předpokladem je důvěra v lektora, jeho zkušenost; tolerance; respekt.